In memoriam Hendrik Koelewijn

koelewijn, henkToen ik begin jaren tachtig bij de CAP kwam leerde ik Hendrik kennen. Vanaf de eerste dag maakte hij op mij grote indruk. Zijn rechtvaardigheid gevoel, zijn niet aflatende inzet, zijn grote betrokkenheid en zijn medemenselijkheid maakten dat hij door zeer velen enorm werd gewaardeerd. Een mens die “zijn schoenen scheef” liep om anderen te helpen, een echte dorpspoliticus. Dit alles uiteraard geheel belangeloos. Samen met Jaap Zwaan heeft hij in moeilijke tijden de

CAP staande gehouden en het gedachtengoed van de CAP volop uitgedragen. Mede dankzij zijn niet aflatende inzet groeide de CAP tegen de aanwezige verdrukking in. Ik herinner mij de talloze gesprekken die wij samen hebben gevoerd, gewoon bij mij aan de keukentafel. De innerlijke strijd die hij voelde als er politieke besluiten werden genomen waarmee hij het totaal oneens was. Of als er besluiten uitbleven waarvoor de CAP al jaren lang streed zoals de aanleg van een strandje. De oprechte liefde voor onze gemeente en al haar inwoners was altijd zijn drijfveer. Hendrik was naast een dapper mens ook een uitermate gevoelig mens. Het deed hem oprecht diep pijn als hij zag of hoorde dat er mensen in de verdrukking kwamen of als hij bemerkte dat er in gelijke gevallen niet altijd gelijk gehandeld werd. Nooit zal ik zijn uitdrukking vergeten: “ja kingd sommige mensen kunnen een weiland met koeien leeghalen en sommigen mogen nog niet eens bij het hek staan”. Zijn leven stond in dienst van de strijd tegen onrecht, vooringenomenheid en ongelijkheid.
“Wie zonder zonde is werpe de eerste steen”. Dat geldt voor alle mensen ook voor Hendrik. Hij leefde ook in de zekerheid dat mensen ooit verantwoording moeten afleggen. Want, zei hij vaak, “er is hier nog nooit iemand achter gebleven”.

Nu het leven van ons erelid Hendrik Koelewijn op aarde voorbij is kom ik persoonlijk tot de conclusie; Hendrik heeft de goede strijd gestreden.
Wij zullen hem missen en in ere herdenken.
Rust zacht goede trouwe Hendrik.

Rita van de Groep.
Fractievoorzitter van de CAP